zgodovina društva

 

Kinološko društvo »OVČAR« Škofja Loka, deluje na območju upravne enote Škofja Loka od leta 1993, ko smo lastniki nemških ovčarjev ustanovili »KLUB LJUBITELJEV NEMŠKIH OVČARJEV«, ki je bil uradno registriran leta 1995. Leta 2002 smo se zaradi možnosti širjenja delovanja v kinologiji preimenovali v KINOLOŠKO DRUŠTVO »OVČAR« Škofja Loka.

Velik problem je bil prostor za delo društva, ki smo ga končno dobili v Crngrobu, ki je v lasti Ministrstva za obrambo Republike Slovenije. Seveda ga je bilo potrebno ustrezno urediti in ograditi. Postavili smo lično brunarico in tako dobili primeren prostor za delovanje. V začetku našega delovanja smo se posvetili vzgoji in šolanju psov v programih Male šole, B-BH in programih za višje stopnje. Kasneje smo pričeli s treningi in šolanjem Agility-ja, leta 2007 pridobili Enoto reševalnih psov in ustanovili skupino za tekmovanje šolanih psov. Konec leta 2007 smo pridobili status društva, ki deluje v javnem interesu.

V začetku je delovanje društva slonelo na treh oz. štirih inštruktorjih, ki so predhodno že delovali v kinologiji, se sproti usposabljali in iskali nove kadre za šolanje. V letu 2008 smo pridobili še tri usposobljene inštruktorje in bo tako naše delo lažje. Sedaj smo usposobljeni za delo na večini programov pri vzgoji in šolanju.

Igrišče, ki je v izmeri 100*47 metrov, se nahaja v lepem gozdnem okolju vasice CRNGROB, ki je znana po starodavni gotski cerkvi iz 13. stoletja.