Nemški ovčar na škofjeloškem

Zgodovina nemškega ovčarja na škofjeloškem, sega tja v petdeseta leta prejšnjega stoletja. Možno je, da se je kak ovčar pojavil že prej a podatkov o tem ni. Pionir ovčarjev na škofjeloškem je bil G. PETER KONFIDENTI, ki je v petdesetih letih prišel na službovanje v Škofjo Loko, bolj točno v Center slepih in slabovidnih v Stari Loki.

Gospod Konfidenti je bil zelo inteligenten in razgledan mož ter velik ljubitelj psov. Ne ne glede, da je bil gospod slep je vsako žival z otipom in znanjem o psih, zelo hitro ocenil po pasmi in njegovi zgradbi. Želja in ljubezen do živali je bil vzrok za nakup nemške ovčarke ASTE, nekaj let kasneje pa še samca ATTILA ISSAR STOLZ (pripeljan iz Nemčije), ki ga mu je podarila policijska šola iz Ljubljane.

Peter Konfidenti je tako odprl pot ostalim, ki so videli vizijo vzreje nemškega ovčarja. Pojavilo se je kar nekaj zelo zagnanih vzrediteljev od g. Malenšeka, g. Bernika, g. Miklavčiča, g. Dolinarja, in še bi lahko našteval. Posledica tega je bila, da je imelo kinološko društvo Škofja Loka v osemdesetih letih cca. 16 psarn pasme nemški ovčar.

Ker so bile želje po znanju in napredku v društvu velike je nekaj od njih postalo tudi sodnikov za to pasmo, tako pri ocenjevanju vaj šolanih psov, kot tudi lepotnem ocenjevanju.

Želje so postajale vse večje, prihajali so novi ljubitelji te pasme, kar je pripeljalo do organizacije specialne razstave nemških ovčarjev v Škofji Loki. Organiziranih je bilo osem specialnih razstav z mednarodno udeležbo, katerih se še dandanes marsikdo spomnija zaradi velikega števila razstavljenih psov, njihove kvalitete ter odlične organiziranosti.

Lepe uspehe iz naših razstav in vseh ostalih so imeli škofjeloški vzreditelji, kar je dokaz dobrega in načrtnega dela vzrediteljev in seveda našega nepogrešljivega sodnika g.VLADIMIRJA DROLA, ki je kot nekakšna alfa in omega za poznavanje pasme nemški ovčar.

Omenili bi samo nekaj psarn in posameznih psov ter njihovih uspehov. Psarna FRAJZINŠKA, TELOVADNIŠKA, GOLOBOVA, psarna IZPOD OSOLNIKA, JEGOROVA, RODETOVA, PODVRŠKA, KRIVOBRDSKA, OVČARJA MARKA, KUHARJEVA, psarna IZ VIRLOGA, GRECS, psarna LUKOVEGA RANČA, DROMAX, psaran iz PUNGERTA, LAVTARJEVA…

Posebno mesto v posameznih ocenjevanjih pa imata zagotovo dva plemenjaka, ki sta njihovo vrednotenje kazala na razstavah v matični deželi in jo tudi temu primerno zastopala po kvaliteti. To sta bila samca LEBECK izpod Šmarne Gore in LEEDS izpod Šmarne Gore, bilo pa je tudi nekaj izredno lepih plemenk.

leeds

Slika: LEEDS izpod Šmarne gore

Na pobudo vzrediteljev in ne enako mislečih članov društva, je bil ustanovljen nov KLUB ljubiteljev NO, ki se je kasneje preimenoval v KD «OVČAR« Škofja loka. To društvo je kot sem omenil uspešno pod svojim okriljem speljala osem naštetih razstav, nekaj vzrejnih pregledov in uspešno vodilo tečaje šolanih psov. Danes se lahko pohvalimo da imamo naše ovčarje iz lepotnih linij tudi v državnem prvenstvu v delu in seledenju kar je odraz pravilnega in načrtnega dela.

Naj ostanejo osnovna načela pri ovčarju, ki jih je zapisal g. MAX vom STEPHANIC: UPORABNOST, TEMPERAMENT, UČLJIVOST in dobra NARAV.

Zaključil bi z obrazložitvijo, da si ustvarjenega preteklega dela ne smemo lastiti, lahko ga le nadaljujemo in nadgrajujemo.

Zapis je možno spremeniti, v kolikor imate konkretne in utemeljene zapise o zgodovini NO na Škofjeloškem.

Sestavil in zapisal: RADO POKORN

Predstavitev psarne Kuharjeva

Psarna Kuharjeva se nahaja v Stari Loki in je na področju vzreje pasme nemški ovčar prisotna že desetletja. Lastnika psarne, Martina in Marjan Kuhar, sta s ciljem, da mladiči zrastejo v tipične in ponosne predstavnike svoje pasme ter razvijejo svoj temperament, poleg razstavam posvetila še več časa šolanju predstavnikov svoje psarne.

Psarna Kuharjeva 1

Prizadevanje in trdo delo sta bila poplačana s številnimi uspehi, tako na nacionalni kot mednarodni ravni, najbolj pa izstopa naslov slovenske vzrejne prvakinje domače psice Enne Kuharjeve leta 2009 v Vipavi. Poleg tega uspeha pa je pomembno poudariti, da so se tudi drugi psi iz Psarne Kuharjeve redno udeleževali razstav in še danes dosegajo odlične rezultate.

Psarna Huharjeva 2

Kot že navedeno, pa je šolanje psov prioriteta psarne. Večina kužkov iz Psarne Kuharjeve opravi osnovno šolanje, posamezni pa nadaljujejo šolanje po IPO programih in tudi uspešno končajo.

Domače psice iz Psarne Kuharjeve, se šolajo na vadbišču Kinološkega društva Ovčar Škofja Loka v Crngrobu, ki slovi po velikem številu tečajnikov, kvalitetnih treningih in visokem deležu opravljenih izpitov vsako leto. Tam se trenutno uri tudi domača psica psarne, tj. Juta Kuharjeva, katere legla pričakujemo v prihodnje.

Psarna Kuharjeva 3